Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2806 niezalogowanych)
86 Postów
Lukasz J.K
(juniorsous)
Początkujący
juniorsous napisał:

Musicie być mocni, drodzy bracia i siostry, mocą tej Wiary, Nadziei i Miłości ....JAN Pawel II
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Muszę wtrącić tu kilka słów. Dla mnie JPII to był tylko człowiek, nic poza tym. Przepraszam, ale w moim mniemaniu przywłaszczył sobie wiele chwały, która należała się tylko Bogu. Wiele słów, które cytowane są jako jego tak naprawdę wypowiedziane zostały przez Jezusa, ale krążą jako mądrości papieskie. Tak naprawdę on niczego nie odkrył, niczego nowego nie wymyślił, a większość z nas ma bezpośredni dostęp do tego co zacytował w postaci zakurzonej, zapomnianej Biblii, która stoi sobie na półkach większości domów... Wiem, że to co piszę jest niepopularne i pewnie znajdzie się litania, która mnie skrytykuje, ale naprawdę nie potrzebujemy żadnego pośrednika, a papież tylko odbiera uwagę, która powinna być skierowana na Boga. A Bóg to nie jakaś okrutna postać, do której możemy się "dostać" tylko przez wstawiennictwo litanii świętych... To Istota, która jest dostępna dla każdego chcącego, czy potrzebującego, zawsze i wszędzie... A ludzie to tylko ludzie, omylni tak jaki i papież...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał:
Muszę wtrącić tu kilka słów. Dla mnie JPII to był tylko człowiek, nic poza tym. Przepraszam, ale w moim mniemaniu przywłaszczył sobie wiele chwały, która należała się tylko Bogu. Wiele słów, które cytowane są jako jego tak naprawdę wypowiedziane zostały przez Jezusa, ale krążą jako mądrości papieskie. Tak naprawdę on niczego nie odkrył, niczego nowego nie wymyślił, a większość z nas ma bezpośredni dostęp do tego co zacytował w postaci zakurzonej, zapomnianej Biblii, która stoi sobie na półkach większości domów... Wiem, że to co piszę jest niepopularne i pewnie znajdzie się litania, która mnie skrytykuje, ale naprawdę nie potrzebujemy żadnego pośrednika, a papież tylko odbiera uwagę, która powinna być skierowana na Boga. A Bóg to nie jakaś okrutna postać, do której możemy się "dostać" tylko przez wstawiennictwo litanii świętych... To Istota, która jest dostępna dla każdego chcącego, czy potrzebującego, zawsze i wszędzie... A ludzie to tylko ludzie, omylni tak jaki i papież...
Każdy ma prawo do postrzegania Tego ŚWIATA według Swojego JEDYNEGO punktu odniesienia.
Jedni to robią SAMODZIELNIE a inni czekają aż Im się to poda GOTOWE na Tacy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
W sumie miałbyś rację Gabriel, gdyby nie fakt, że dla wierzącego chrześcijanina odbieranie należnej Bogu chwały na rzecz grzesznego człowieka jest świętokradztwem, tak samo, jak modlitwa do figur i obrazów, a o tym mówi pierwsze i drugie (prawdziwe!) przykazanie Dekalogu, niestety wyrzucone i zapomniane przez KK:
"1.Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
2.Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."

To nie jedyny fragment mówiący o tym, że taka część i chwała należy się tylko Stwórcy... A przykładem Nauczyciela, który głosił i "podawał na tacy" był Jezus, skromny, ubogi, zawsze mówiący o tym, że Bóg i tylko On. Przepych Watykanu, chwała dla papieża nie ma z tym niestety nic wspólnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kowalski0)
Wiking
gama28 napisał:
Muszę wtrącić tu kilka słów. Dla mnie JPII to był tylko człowiek, nic poza tym. Przepraszam, ale w moim mniemaniu przywłaszczył sobie wiele chwały, która należała się tylko Bogu. Wiele słów, które cytowane są jako jego tak naprawdę wypowiedziane zostały przez Jezusa, ale krążą jako mądrości papieskie. Tak naprawdę on niczego nie odkrył, niczego nowego nie wymyślił, a większość z nas ma bezpośredni dostęp do tego co zacytował w postaci zakurzonej, zapomnianej Biblii, która stoi sobie na półkach większości domów...

O la la, doktrynalna wojna ... AniuR, jak to jest? JPII sobie przywlaszczyl, czy jemu przylepiono?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
I przywłaszczył i przyklejano, a gdy przyklejano nie protestował tylko cieszył uwielbieniem tłumów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał:
I przywłaszczył i przyklejano, a gdy przyklejano nie protestował tylko cieszył uwielbieniem tłumówWIESZ ZAJEŻDŻA MI TU U CIEBIE ZA BARDZO ŚWIADKAMI J ...
Niemniej nie neguję tego szczepu , bo każdy daje coś tam pożytecznego ...
Polemizować na te tematy nie mam zamiaru , bo już DAWNO wycofałem się z tej zabawy .
Ponadto przesiąkłem trochę okolicznymi zachowaniami Tubylców ... i ich poglądem na Te sprawy...
Wierz w co chcesz , co Daje Tobie spokój wewnętrzny , pamiętając jednako by nie negować Innych , bo i tak Nas wszystkich pogodzi MATKA ZIEMIA ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Gabriel, Świadkami J zajeżdża każdemu przeciętnemu katolikowi pogląd rozbieżny z tym, co głosi KK. Muszę cię rozczarować, ale nie jestem ŚJ, a chyba rozczaruję cię jeszcze bardziej tym, że obecnie nie należę do żadnego "kościoła", czy wspólnoty Z tego, do którego uczęszczałam niestety mnie wywalili za grzeszne życie, ale to nie odebrało mi wiary w Boga na szczęście Zresztą uważam, że aby wierzyć nie trzeba nigdzie przynależeć, aby czytać Biblię (a z tym jestem ostatnio NIESTETY na bakier) nie trzeba być teologiem, bo jest napisane, że Słowo Boże jest "dla prostaczków". Swoją drogą zaciekawiło mnie kiedyś co powiedział w rozmowie ze mną pewien katolicki zakonnik, student teologii katolickiej w Krakowie. Na pytanie czego uczą się na studiach, odpowiedział: nauk Ojców Kościoła, filozofii, psychologii i mnóstwa innych. A na pytanie co w takim razie z Biblią: Proszę Pani, dopiero na trzecim roku i w większości z opisów Ojców Kościoła. Niestety bywa, że nawet studenci teologii jej w całości nie czytają, smutne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kowalski0)
Wiking
gabriel napisał:
gama28 napisał:
I przywłaszczył i przyklejano, a gdy przyklejano nie protestował tylko cieszył uwielbieniem tłumówWIESZ ZAJEŻDŻA MI TU U CIEBIE ZA BARDZO ŚWIADKAMI J ...
Niemniej nie neguję tego szczepu , bo każdy daje coś tam pożytecznego ...
Polemizować na te tematy nie mam zamiaru , bo już DAWNO wycofałem się z tej zabawy .
Ponadto przesiąkłem trochę okolicznymi zachowaniami Tubylców ... i ich poglądem na Te sprawy...
Wierz w co chcesz , co Daje Tobie spokój wewnętrzny , pamiętając jednako by nie negować Innych , bo i tak Nas wszystkich pogodzi MATKA ZIEMIA ....

Wiesz Aniu, osobiscie nie wierze. Jak chyba zdazylas zauwazyc moim doktrynalnym nie jest JPII, ale cenie co mowi. Ty nie jestes dla mnie autorytetem, Gabriel tak samo. Chocbyscie nie wiadomo co powiedzieli. Jest cos takiego miedzy ludzmi, ze nie potrafisz tego wyrazic. To jest cos co sie czuje, a niekoniecznie rozumie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kowalski0)
Wiking
Wiesz Ania, Jan Pawel II potrafil do siebie przekonac, nawet mnie buddyste. Ty nie potrafisz - i nie chodzi o slowa, zapewniam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok